SALVEM LES NOSTRES PLATGES!

[MICRO]ENTREVISTA SECTOR MEDIAMBIENT

Aida Roldán, protectora del mediambient

23 de Juny 2020

1/ Com neix Clean Your Beach Project i a qui va adreçat? És una novetat d’aquest estiu o ja porteu un temps actuant?

Sempre he estat molt conscienciada amb la preservació del medi marí perquè vinc d’una família de mariners i pescadors i el mar és un lloc molt especial per a mi. Al maig em vaig quedar sense feina per la crisi del Covid-19 i vaig decidir que, si no podia contribuir econòmicament al manteniment del medi marí per la meva situació, ho faria jo mateixa. En aquell moment va néixer el projecte.

Aquest projecte està adreçat a tothom, ja que la nostra premissa és molt fàcil: apropat a una platja i recull tot allò que no hauria de ser allà (micro)plàstics, papers, xarxes, cordes, etc.). Aquesta tasca és molt important, sobretot, a aquelles platges on no arriben els serveis municipals de neteja. Sempre demanem que els voluntaris ens enviïn fotos dels residus o les recollides per animar i inspirar a altra gent. Tant se val si és un embolcall o de 30 kg de brossa, el que realment importa és contribuir.

2/ A través de quins canals podem trobar informació sobre aquesta iniciativa? Com es pot col·laborar?

Tota la informació del projecte és a Instagram i a Facebook. A les dues xarxes socials trobareu informació sobre la missió del projecte, les campanyes que tenim en marxa, com fer el triatge i reciclatge dels residus i altra informació d’interès. Sobre la col·laboració, hi ha tres maneres de participar en el projecte:

  • la primera i principal és, de forma independent, anar a una platja (sol o acompanyat), recollir residus i enviar-nos una foto. Com més gent participi, més força agafarà el projecte.
  • la segona manera és participar en les neteges col·lectives que organitzem.
  • la tercera és col·laborar de forma econòmica en el finançament de material (estris, guants, bosses biodegradables, cartells, desinfectants, etc.) a través de la campanya de Crowdfunding que iniciarem d’aquí poc.

3/ Recentment heu fet una trobada per anar a netejar la platja de brossa, tant de la sorra com de l’aigua, quina quantitat de residus vau recollir? Amb quina freqüència teniu intenció d’actuar: cada setmana, cada mes…? 

A la Platja del Far de Vilanova vam agafar aproximadament uns 15 kg de brossa  + una cadira trencada que no vam pesar. Vam trobar sobretot restes de “botellón” (llaunes, ampolles, etc.), embolcalls i molts microplàstics, burilles i bastonets de les orelles. Aquestes tres últimes coses són les més difícils de recollir per als camions municipals, per això és tan important la nostra contribució.

Referent a les trobades, tenim intenció de fer-ne una cada tres setmanes aproximadament ja que l’objectiu principal de Clean Your Beach Project és promoure l’acció individual. He d’admetre, però, que aquest tipus de trobades són més divertides i visibilitzen molt més la nostra tasca que quan anem de forma individual o en grups petits.  

«Aquest projecte està adreçat a tothom, ja que la nostra premissa és molt fàcil: apropat a una platja i recull tot allò que no hauria de ser allà (micro)plàstics, papers, xarxes, cordes, etc.)»

4/ Heu proposat a alguna Institució Local donar projecció a Clean Your Beach Project? És molt important informar als ciutadans d’aquestes iniciatives col·lectives que milloren el mediambient. 

Abans de contactar amb qualsevol institució volíem veure quina acollida tenia el projecte a les xarxes. A més, la situació actual ha fet que tot estigués molt parat. He de dir, però, que tant jo com la resta de membres de Clean Your Beach Project estem molt sorpresos de la bona acollida i la difusió que ha tingut. Durant les pròximes setmanes intentarem contactar amb diferents institucions locals, públiques i privades, per donar a conèixer la nostra missió i, si volen, col·laborar amb nosaltres. 

5/ Heu pensat en la difusió del projecte a altres poblacions de la costa? Les platges de Sitges, Cubelles, Cunit o Castelldefels també tenen bastant públic, per exemple.

Estem en contacte amb iniciatives similars que s’estan fent a aquestes poblacions i hem parlat de fer batudes de neteja junts en un futur.  De moment, però, hi ha molta feina per fer aquí a Vilanova i no ens plategem fer difusió a altres parts de la costa.


Aida Roldán és la creadora de Clean Your Beach Project, iniciativa local de neteja de platges i l’entorn marí a Vilanova i la Geltrú. L’Aida és professora de llengües a la universitat i, actualment, està escribint la seva tesi Doctoral en literatura americana. El seu amor pel mar és el que l’ha portat a posar aquesta projecte en marxa.

Si vols participar en el projecte, pots visitar les pàgines de Facebook i Instagram de Clean Your Beach Project o posar-te en contacte a través del correu: cleanyourbeachproject@gmail.com.


VOLVER AL MENÚ DE [MICRO]ENTREVISTAS AQUÍ

Anuncio publicitario